.comment-link {margin-left:.6em;}

Bicara Secangkir Kopi ...

Monday, July 17, 2006

5 Julai bapa kembali keRahmatullah

Malam sebelumnya kami menjemput jemaah di masjid untuk membaca Yassin memohon doa untuk bapak yang sedang sakit..bapak nampak tenat...tapi kite tak terfikirpun nak bawa semula ke hospital...cuma setiap kali selepas solat dan baca Yassin kita tak putus-putus berdoa supaya bapak lekas sembuh daripada sakitnya dan jika sudah tiba waktunya bapak meninggalkan kami..maka kami memohon semoga Allah mengambilnya segera, kami redha kerana tak mampu membantu bapak yang hanya terlantar...sebelah badanya telah lumpuh...hanya bergantung kepada susu dan bubur nasi sahaja... bapak hanya tinggal tulang dan kulit sahaja walaupun hanya 13 hari di hospital dan seminggu di rumah..

Esoknya 6 haribulan, kakak kite sampai bersama suaminya... kakak terus duduk di sisi bapak sambil menggenggam tangan bapak... mungkin bapak menunggu kesemua anaknya balik...lebih kurang 10.15 pagi bapa menghembuskan nafas terakhir di kelilingi anak-anak serta cucu... kami redha dengan pemergian bapak...semoga ruh bapak dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang salih...

Lebih seminggu berlalu...kite amat merindui bapak...kite ternampak-nampak matanya yang bercahaya setiap kali melihat anak cucu sampai dan mencium tangannya... bapak memang seorang yang amat pendiam tetapi sorotan mata dan gerak lakunya mennggambarkan kegembiraan hatinya apabila anak-anak dan cucu-cucunya balik ke kampung...

Kerinduan ini menyebabkan sehingga kini fikiran kite masih terganggu... kite belum boleh membuat kerja-kerja yang berkaitan dengan tesis kite...fikiran kite juga kusut dengan masalah-masalah keluarga yang lain...entah la... sampai bila...

Kite cuba menghilangkannya dengan pergi mengikut anak2 saudara melihat pameran hantu, jin dan keranda di muzium Shah Alam, walaupun terpaksa beratur lebih daripada 2.30 jam untuk membeli tiket...kite juga pergi ke pusat membeli belah sehinggakan kite tak sedar membeli sandal yang berharga lebih RM200 hanya kerana fikiran yang runsing...

Bapak... walaupun bapak telah ikut jejak mak ke alam baqa'...tetapi kedua-dua mak dan bapak masih tetap di hati kami...tetap kami rindui dan kami sentiasa doakan semoga kedua-dua mak dan bapak ditempatkan di kalangan orang-orang yang terpilih...amin.

Sunday, June 18, 2006

Selamat hari bapa...semoga bapak cepat sembuh

Tarikh 13 Jun, hari Selasa menjadi satu titik duka dalam kehidupan kami sekeluarga. Lebih kurang 6.30 pagi sewaktu kite berada di bilik air, tiba-tiba hand phone kite berbunyi...hati kite rasa tak sedap... rupa2nya panggilan dari abang di kampung...katanya bapa jatuh semasa sembahyang pagi nie...

Kite menelefon kakak2 di USJ dan Klang...dan salah seorang daripada mereka mengikut kite balik ke kampung..semasa dalam perjalanan, adik menelefon katanya bapak dah boleh berjalan..kite kata tak ape lah..kita balik juga..sampai di kampung lebih kurang pukul 10 pagi memang bapak dahpun boleh bangun dan berjalan...jam 11.30 pagi makcik (mak tiri) menghidangkan makan tengahari dan kami sekeluarga makan sambil bersembang.

Abang kite datang menjengok lebih kurang pukul 1.30 tengahari...kami berdua memujuk bapak untuk pergi ke hospital untuk pemeriksaan.. bapak ikut dengan hati yang berat.. selepas doktor melakukan pemeriksaan...bapak di arahkan ke hospital besar Melaka untuk rawatan lanjutan kerana blood pressure yang tinggi... saya ikut naik ambulan yang menghantar bapak ke hospital Melaka dan bapa dibawa ke bilik kecemasan untuk menurunkan tekanan darah..waktu itu bapak masih lagi boleh bercakap...

Lebih kurang jam 5 petang bapak dibawa ke wad 3-4. beberapa ketika kemudian abang, isteri dan anak2, makcik serta kakak pun sampai. Bapak tak mahu berbaring...dia duduk di atas kakil (bapak memang seorang yang pendiam dan pemalu). Kemudian doktor datang bertanyakan bapak berkaitan serangan stroke yang dialami pegi itu..dan dokto menjalankan beberapa siri ujian dan minta bapak berjalan. Waktu melawat tamat jam 7.30 malam tetapi kami duduk sehingga 7.45 sebelum balik.

Paginya kite dapat panggilan daripada makcik yang mengatakan bapak nampak tenat..kite terus telefon abang di sekolah dan kami sampai ke hospital pada pukul 11 pagi dan melihat bapak dalam keadaan yang amat lemah terbaring semi concious.. makcik mengatakan yang selepas sahaja kami meninggalkan hospital..bapak tidak lagi boleh turun daripada katilnya...bapak mungkin kena stroke untuk kali kedua di katil hospital..

Menurut doktor pakar, bapak mengalami blok di otak (ada kesan lama dan baru)...dan selepas keluar wadpun bapak akan terbaring dan hanya boleh makan melalui tiub sahaja...dan doktor juga tidak pasti untuk berapa lama bapak akan berada dalam keadaan begitu..

Hari ini adalah hari bapa...kita memang tidak pernah mengucapkan selamat hari bapa kepada bapa kite..dan bapa juga mungkin tidak pernah tahu wujudnya sambutan hari bapa..tetapi hari ini kita menangis kerana melihat bapak dalam keadaan terlantar begitu di hospital dan kite terasa betapa kita kurang mengambil berat tentang bapak selama ini...

Bapak...sempena hari bapa hari ini...kite berdoa semoga bapak akan sembuh cepat seperti asal..

Wednesday, April 05, 2006

Minggu2 kritikal

Kite tengah mengelabah nie... apa taknya.. kite rasa minggu depan kite kena panggil dengan committee untuk oral test.. hei risaynya sebab jawapan CE kite ari tu.. banyak yg macam tak kena especially theory dan major area... bila tengok semula jawaban tu macam tak caya je, kite yg jawab sebab tunggang langgang. Ceritanya kita tak nak cek jawaban kite sebelum submit kepada Committee.. sebab masa exam kite kena attack dengan athma.. lepas tuh masuk je hari keempat/kelima kite dah sampai termuntah nak menjawab soalan2 berkaitan..serik betul rasanya.. masa kite submit kite kata pada chief committee.. tu je yg mampu kite buat...

Lepas nie.. mesti jenuh kite nak bersilat nak defence jawaban kite...harap2 tak lah kena bambu dengan committee.. tp memang kite akui kita tak bersedia nak jawab soalan yg memang power sungguh tuh..

Ingat nak la membaca sebelum kena panggil tp kite sehari dua nie sibuk la pulak mengajar student P L untuk mengkod data dan ajar diaorang masukkan data dalam SPSS. Depa tuh... questionnaire pun tak lengkap...lepas tu ada setengahnya tak edarkan lagi pun questionnaire.. abih tu nak buat cam ne... kite bukan selalu nak pi ofis nak tunggu dia orang key in data dalam PC kite...ikut sesuka ati dia orang je la...

Eiii...memang minggu nie dan minggu depan dan dua minggu sebelum adalah ari yg paling kritikal dalam hidup kite untuk semester nie..nak kena monitor juga tekanan darah kite.. maklumlah dah tua2 nie...stress sikit je...asma kite sampai.. darah tinggipun datang sama...heiii....haru sungguh...

Friday, March 17, 2006

Kenapa mudahnya ruang angkasa dicerobohi!!!!!!

Beberapa hari yang lalu, kite terbaca berita berkaitan dengan rungutan masyarakat kampung di Johor berkaitan dengan gangguan bunyi bising pesawat tentera yang berlegar-legar di ruang angkasa kampung mereka...

Keesokan harinya menteri yang berkaitan berkata...pihaknya akan mengarahkan ATM menyiasat perkara tersebut... Persoalannya kenapa begitu mudah pesawat tentera asing menceroboh ruang angkasa negara tanpa diketahui langsung oleh pihak keselamatan???????? Diberitakan kerajaan berbelanja berbilion dolar (sebab bini menteri pun dapat projek?????) untuk melengkapkan pertahanan negara dengan peralatan canggih..tapi kenapa ruang udara negara begitu mudah dibolosi????????? apa sudah jadi?? adakah peralatan yang dibeli adalah peralatan zaman jepun dulu??? atau pihak pertahanan negara yang "buta" dan "tuli"??? Atau menteri yang dah basi....Eeiiii....pelik sungguhhhhh.....

Putar belit si menteri...

Kite baca akhbar pagi nie dengan rasa geli hati yang teramat... apa taknya masa isu MRR2 tengah hangat diperkatakan oleh masyarakat, si menteri yang bertanggung jawab ke atas tol dan jkr bersilat hindu menafikan kerosakan jambatan adalah kerana kesilapan (kecuaian??) rekabentuk jambatan tersebut... Dan apabila ada pihak seperti Prowaris mengkritik ketelusan menteri tersebut, dengan sombongnya menteri berkenaan mencabar Prowaris untuk datang membaca laporan siasatan di pejabatnya...tetapi sekarang setelah kena gasak di parlimen barulah nak mengaku bahawa memang kerosakan ada kena mengena dengan rekabentuk dan struktur jambatan...

Apabila DAP menyarankan supaya pihak kontraktor yang membina MRR2 dipertanggung jawabkan dan dikenakan tindakan...menteri berkaitan memberi alasan yang kerajaan tidak boleh bertindak sembrono terhadap kontraktor berkenaan... pada kite ini jawaban yang tidak bertanggung jawab oleh menteri yang sepatutnya di berhentikan daripada terus menerajui kementerian tersebut... persoalannya kenapa kontraktor tersebut dilindungi... adakah kerana ianya dimiliki oleh pihak2 tertentu yang menteri2 ada kepentingan di dalamnya????????

Kite berpendapat kerajaan tidak serius menangani masalah rasuah... sebab terdapat sesetengah pihak dalam kerajaan (menteri???????pegawai kerajaan???????) sememangnya mengamalkan rasuah... lihat sahaja menteri2 yang ada, exco kerajaan negeri dan bekas2 menteri serta exco yang dah kembong perut (umpama mengandung sembilan bulan) ...kaya raya memiliki banyak syarikat dan kepentingan2... anak2 menantu mereka juga memiliki kekayaan.... iniah salah satu penyebab kepada masalah ekonomi yang melanda negara...kerana kos semakin meningkat akibat daripada banyak percen yang harus diberi kepada banyak pihak sebelum mendapat kelulusan projek...dan jika projek bermasalah... kerajaan terpaksa tanggung dan pulihkan (MRR2 dan rumah terbengkalai????????) dan duit rakyat (cukai) akan digunakan... pihak yang terbabit akan lepas tangan dan mohon projek baru... dan sudah pasti akan mendapat kelulusan...kite percaya masalah ini akan berterusan dari satu generasi ke generasi walaupun sejuta tahun... pesimis ke kite????????? nak kata apa?????? kerana inilah realiti di Malaysia.....

Tuesday, March 07, 2006

Takziah Nora

Kite terima SMS daripada Nora lebih kurang 10.43 pagi ini yang memaklumkan bahawa ibunya telah kembali kerahmatullah jam 8.30 pagi...kite terharu menerima berita tersebut...tapi begitulah hakikat kehidupan yang harus diterima walau bagaimana pedihpun...

Kite dapat menyelami perasaan Nora... apatah lagi tarikh perkahwinannya semakin hampir..hujung minggu ini... tanpa ayah dan ibu di sisi untuk sama-sama meraikan hari berbahagia ini memang amat memilukan... tapi apalah daya kita...Tuhan lebih berkuasa menentukan...

Nora kite ucapkan takziah...banyakkanlah berdoa dan bersabar untuk menghadapinya...semoga Nora dan keluarga tabah dan kite doakan semoga Allahyarhammah ibu Nora di tempatkan di Jannah...AlFatihah...

Friday, March 03, 2006

Busy...dan haru biru...

Kite bertambah sibuk dengan bermacam-macam hal... kite sibuk dengan research paper kite... masih lagi terkial-kial dengan literature review... cuba cari instrument yang telah establish tapi tak jumpa... maknanya kite terpaksa bentuk questionaire sendiri dan uji reliability dan validitynya...haru jugak...

Kawan kite memulakan CE nya hari ini.. Kite susah hati sebab tarikh CE kite jugak semakin menghampiri sedangkan kite belum lagi buat persediaan.. haru biru jadinya... emosi kitepun jadi tak menentu... banyak sangat hal-hal lain yang jugak perlu diambil tahu... memang melecehkan... ieee... susahnyaaaaaaaaaa....

Wednesday, March 01, 2006

Kerajaan memang melampau...

Awal pagi lagi kite dah tonton TV...nak tengok berita pagi sebab beberapa hari yang lalu kite tak sempat menonton berita TV dan baca online newspaper...kite ke Langkawi atas urusan kerja... terkejut beruk kite bila dapat tahu harga minyak petrol, disel dan juga LPG naik bukan sikit-sikit bang...banyak.. 30sen...

Nak justify kenaikan harga tu...macam2 alasan yang kerajaan bagi..tapi cara PM explain macam la rakyat bodoh sesangat (oohh... harga minyak Malaysia lagi murah dari negara ASEAN yang lain... tiap kali itulah alasan bodoh yang rakyat dengar)... Pak Lah lagi teruk dari Mahathir... tahun lepas minyak naik berkali2...lepas tu awal tahun lagi dah naik kan harga minyak dan tak lama lagi naik pulak tarif letrik dan air (dah lulus pun). Cukai pintu dan tanah jugak naik... apa yang tak naik... angin kite dan suma orang jugak naik sebab cuma gaji je yang tak naik... kerajaan sumbat mulut kite dengan "gula-gula" (COLA yang sikit tuh..) berharga 10 sen dan lepas tu rampas "nasik dengan kari ayam" (harga suma benda naik)dengan rakus...

Kesan kenaikan harga minyak, letrik nie akan menyebabkan semua harga barangan meningkat berpuluh kali ganda... kalau Pak Lah bagi alasan yang bodoh2 untuk naikkan harga minyak, air dan letrik... peniaga lagi bijak bagi alasan kenapa mereka naikan harga barang keperluan..lepas tu siapa kena tanggung suma tuh kalau bukan kite dan suma rakyat...

Kalau harga minyak di Singapura tinggi banding dengan Malaysia kenapa kerajaan tak nak bandingkan pulak gaji (taraf hidup)orang Singapor dengan orang kite kalau nak bagi justifikasi yang adil... kenapa pulak tak bandingkan dengan negara lain macam India sebab kite selalu buat perbandingan dengan negara tu bila nak naikkan kadar tol... isunya sekarang kerajaan dah banyak membazir duit rakyat dengant projek2 bermasalah macam MRR2 dan juga pejabat MITI. Bagi pada kroni untuk projek pembangunan bila jadi projek sakit.... terpaksa kerajaan tabur duit untuk pembaikan... siapa yang tak tahu hal2 macam nie memang berlaku... cuma orang tak berani nak cakap terang2 aje...

Kenapa kite sebagai negara pengeluar minyak tak boleh tampung kenaikan minyak dengan keuntungan Petronas????... semua orang mempersoalkan isu ini... adakah nak tampung pembelian saham oleh pihak2 tertentu daripada syarikat2 tertentu?????

Kenaikan kadar BLR juga nampaknya amat menakutkan... adakah negara akan menghadapi masalah sama seperti tahun 1998/1999 dulu krisis ekonomi yang teruk???? Kenapa la orang bijak pandai dalam ekonomi tidak boleh cari jalan untuk menyelesaikan masalah ini dengan mencari alternatif lain dan mempertingkatkan sumber pendapatan negara...kenapalah kerajaan dan rakyat secara umumnya tak belajar dari sejarah yang lalu????? Kata nak cari alternatif minyak tapi sampai sekarang mana dia kerja2 R&D nya???? Orang kita cuma bising bila terjadi sesuatu peristiwa lepas tu semuanya sejuk macam tahi ayam yang dah sejuk...

Susah2 sangat kita tungguh lah pilihanraya nanti....